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UNOFFICIAL ACTIVITY (UA) CHECKLIST 
Unofficial Activities (UAs) are self-sustaining special interest groups set up by people acting 
exclusively outside the scope of any official capacity as officers, employees, or agents of the Federal 
Government. 

Q: Does my activity/operation have to become a UA? 
A: If your activity/operation’s current assets (cash, inventories, receivables, and investments) are less 
than a monthly average of $1,000 over a 3-month period, your activity/organization should become 
an UA.  If your activity/operation does not wish to become a UA, it can become a Private Orgs; 
however, please note that there are significantly more requirements on POs.  Also, please note there 
are additional provisions for units with over 300 members. (see para 2.2)

must be able to answer ‘YES’ to the following questions: 
Before your UA can submit its documents for review, UA president/officer 

YES/NO: 

Have the UA officers reviewed AFI 34-223 which governs POs and UAs? 

Do your UA’s documents … 
Reflect the specific purpose of your UA? 

Do you understand that… 
your UA’s annual review documents must be updated every year by submitting to the 51 FSS/
FSR in order to operate on base? 
your UA must ensure an accurate accounting of point of contacts is given to the 51 FSS/FSR at all times 
(e.g. in the case of PCS, separation, retirement, etc.) 
when your UA decides to dissolve or shut down, it must use it funds to satisfy any outstanding debts, 
liabilities, or obligations?  Para 12.1 
when your UA decides to dissolve or shut down, it must dispose of the residual balance as decided by the 
UA membership?  Para 12.2  
when your UA decides to dissolve or shut down, it must notify the FSS/CC of the intent to dissolve the UA 
by submitting a dissolution notification to the 51 FSS/FSR and/or the PO Coordinator and prepare a 
time-phased action plan to do so?  Para 12.3 

your UA must prominently display the following disclaimer on all print and electronic media 
mentioning your UA’s name, “THIS IS A PRIVATE ORGANIZATION. IT IS NOT PART OF DEPARTMENT 
OF DEFENSE OR ANY OF ITS COMPONENTS AND IT HAS NO GOVERNMENTAL STATUS” in order to 
confirm that your UA is not part of the DoD?  Para 10.1.2.3 

your UA may not use the seals, logos, or insignia of the DoD, or any DoD component, DoD 
organizational unit, or DoD installation on organization letterhead, correspondence, titles, or in 
association with organization programs, locations, or activities?  Para 10.1.1 

 

your UA may not discriminate in hiring practices or membership policies on the basis of age, race, religion, 
color, national origin, disability, ethnic group, or gender, gener identity, or sexual orientation?  Para 10.2 
If you have answered ‘YES’ to ALL of the above questions, you may now submit your UA’s status 
request, proposed budget/financial statement, officer listing for review. 
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